en förhållandevis allvarlig provokation


"Inte heller Theo Bomben har nöjt sig med att ha ihjäl Johan Pettersson. Han har huggit upprepade gånger mot honom. Skurit halsen av honom två gånger så hårt att det blivit märken på halskotpelaren. Misshandlat honom. När Johan stått med brallorna neddragna.

Vad kan rimligtvis motivera ett sådant kraftigt övergrepp?


- Jag tänkte: vad händer. En bög våldtar mig, säger 19-åringen som 1995 döms för mordet på hockeyspelaren Peter Karlsson i Västerås i en intervju [...] Det sjuka är att han inte blev påverkad av huggen. Bara fortsatte komma emot mig.


Kanske finns svaret på Theos vrede i 19-åringens uppgifter om vad som hände natten då han mördade den homosexuelle hockeyspelaren. För att Peter Karlsson skulle ha fortsatt röra sig mot 19-åringen är orimligt. Karlsson mottog, som tidigare nämnts, 64 knivhugg. Dessutom var Karlsson kraftigt berusad, på gränsen till alkoholförgiftad. [...]


Rätten går på 19-åringens uppgifter till polisen. I domslutet skriver de att de "lagt vikt vid om gärningen utförts under inflytande av en plötsligt stark affekt och dessutom beaktat om affekttillståndent har kunnat förklas av någon form av provokation eller annan liknande omständighet." Högsta domstolen finner att 19-åringen "får i enlighet härmed anses ha blivit utsatt för en förhållandevis allvarlig provokation. Utredningen  ger inte stöd för annat än att Peter Karlssons närmande försatt X som var endast 19 år gammal i ett tillstånd av okontrollerat ursinne och att den därpå följande dödsmisshandeln i sin helhet förövats medan X alltjämt var i stark affekt framkallad genom Peter Karlssons beteende."


19-åringen döms till åtta års fängelse för dråp. Att han var arg och därför följde den manliga princip som säger att när en bög stöter på en, då slår man tillbaka, är ett försvar som accepteras av Högsta domstolen. Gay panic, förkastat som försvar i Laramie, blir prejudikat i Sverige. "


"No tears for queers" - Johan Hilton

Man ska inte läsa denna bok på en fullpackad buss mot Stockholm. Dagens insikt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback