Beijing Doll & Jakobsbrevet

image23        image24

Har läst nästan hela
Beijing Doll, gillade den okej. Inte för att man inte läst konceptet förvirrad tonåring som hasar omkring i tillvaron och ligger med andra tonåringar och unga vuxna förr, för det har man, inget nytt under solen, men det ger ju pluspoäng att det är en dylik skildring från Kina istället för London eller New York. Dock är huvudpersonen brådmogen på gränsen till avskyvärd ibland: När det började bli kallt var vi färdiga med varandra. Precis som förra gången kände jag mig mycket lättad. Jag var värdelös när det gällde män. Du är 16 år, älskling! Save it for a rainy day i medelåldern när ditt andra äktenskap kraschat. Men boken är ändå värd att läsa, vi får ju inte tonvis med skildringar av livet för tonårstjejer i Kina.
 
Och så har jag läst valda, spridda ganska många delar av Göran Greider också.
 
Om detta ska ingen poesi skrivas:
 
Terrorns ögonblick.
Fanatismen. Och hämnden.
 
Detta är en värld av hämnare.
 
Jakobsbrevet (smart titel, om jag förstått det rätt betonar det bibliskt sett rätt anonyma Jakobsbrevet gärningarnas betydelse framför allt, passar den "radikalt tolkade kristendomen" som bokens baksida utlovar?) blandar Irak med naturen i Greiders hembygd och vardagsbetraktelser med tvivel angående den personliga tron. Greider är realist, politisk givetvis, kastar in lite kortprosa och centrallyrik och drar i två tusen trådar samtidigt. Det är inte bara världens tillstånd och kristendomens kärna som han har ambition att förklara, utan även sig själv, sin natur. Och det fungerar väl lite si och så. Visst förstår jag det stilistiska greppet med att blanda men jag sitter med alla dessa dikter (och de är många!) och trådar och känner lite att cut the crap, Greider, kom till sak nu när du lovat mig att gå till botten bl.a med din socialistiska övertygelse! Stort och smått för all del men vi behöver väl inte överdriva, framförallt inte kokettera med hur oerhört vardagslyriska vi kan vara? Omdöme so far: det är jävligt bra när det är kraftfullt och känslosamt och övertygat och lika bra när dikterna handlar om alla dubbelheter och inkonsekvenser, när han blandar in Jesus och universum. Betydligt mindre intressant med vissa andra partier, verkligen bortstötande ointressant. Naturlyriken etc. (Oj vad natur inte berör mig, utom i rent metafysisk bemärkelse, det är ju rent patetiskt.) Jag är kluven. Favoritdikten hittills är Maria av Magdala (jag älskar iofs det mesta som framställer henne som den sanna uttolkaren som tystades ned av gubbslemmen det är ungefär så långt min övertygelse sträcker sig : hon hade rätt, de hade fel, jävla Petrus): Och du, Maria, du förpassades ur berättelsen. (Men upp med hakan, Maria, Greider gör dig till symbol för den teologi han själv förespråkar, det är inte fy skam.)

Kommentarer
Postat av: yommine

Om du vill fundera mer på tolkningar av Biblen och/eller att vi ska ha något nytt att förfasas över på lunchen på måndag så tror jag att detta program kan ligga bra till:

SVT2 21.30(ikväll) Jesus Camp

Oscarsnominerad dokumentär från 2006. Ett växande antal evangelister i USA är övertygade om att en religiös väckelse är absolut nödvändig för Amerikas framtid. För att det ska bli möjligt förbereder de sig genom att träna barn till framtida ledare som ska föra deras övertygelse vidare. Filmen följer en grupp små barn till pastor Becky Fishers sommarläger där de lär sig att bli hängivna kristna soldater i Guds armé. De tränas i att ta tillbaka det fallna Amerika till Kristus. Filmen ger en unik inblick i den intensiva inlärningen på lägret och hur dessa pånyttfödda kristna barn uppfostras i syfte att bli aktörer i Amerikas politiska framtid. I filmen ser vi Bushs före detta religiösa rådgivare; pastor Ted Haggard som sedan filmen gjordes blivit anklagad för och drogmissbruk och sex med en prostituerad man. Regi: Heidi Ewing och Rachel Grady.

2007-03-03 @ 17:24:31
Postat av: yommine igen

Dn beskriver det nästan ännu bättre:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2219&a=624020

2007-03-03 @ 17:26:48
Postat av: Girl Afraid

Yommine: Jag har redan bokat in en dejt med det programmet. (Och uppsatsen. O, denna uppsats...) Måndag blir en diskussionsfylld dag, tror jag mig kunna ana. :)

Postat av: Girl Afraid

Yommine: Jag har redan bokat in en dejt med det programmet. (Och uppsatsen. O, denna uppsats...) Måndag blir en diskussionsfylld dag, tror jag mig kunna ana. :)

2007-03-03 @ 18:07:03
URL: http://girlafraid.blogg.se
Postat av: Tina

Okej, det där med Kina känns ju lite som den japanska tjejen i BABEL, på något vis, även om det inte är en bok... Men i alla fall! Hahha! Det där lät ju inte alls stört... :-)

2007-03-03 @ 21:29:21
URL: http://dvf.blogg.se
Postat av: Tina

Okej, det där med Kina känns ju lite som den japanska tjejen i BABEL, på något vis, även om det inte är en bok... Men i alla fall! Hahha! Det där lät ju inte alls stört... :-)

2007-03-03 @ 21:30:54
URL: http://dvf.blogg.se
Postat av: Girl Afraid

Tina: Hmm, jag har inte sett Babel faktiskt så you lost me there. :)

2007-03-04 @ 13:44:17
URL: http://girlafraid.blogg.se
Postat av: Tina

Okej, men din beskrivning stämde i alla fall bra överrens med den japanska tjejen i filmen, men som sagt - intet, nytt under solen... :-)

2007-03-04 @ 22:34:57
URL: http://dvf.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback