The Abortionist's Daughter - Elisabeth Hyde

56420-44


Om jag hade vetat att den här boken användes av de litterära giganterna Richard & Judy i deras Summer Reads-kampanj för något år sedan hade jag såklart aldrig läst. För det är självklart en typisk bokklubb-i-tevesoffa-bok. Harmlös trots ett icke-harmlöst ämne. Välskriven på ett slätstruket amerikansk-bestseller-vis. I stort sett menlös. En bok som nästan skulle kunna komma med ett förord från förlaget: "Hej, vi har i boken du just ska läsa reducerat alla tänkbart provokativa inslag till ett minimum i hopp om att boken ska diskuteras i en tevesänd bokklubb där medelålders kvinnor får berätta om sina läsupplevelser för andra medelålders kvinnor som inte är intresserade av litteratur men av att läsa."


Nationellt berömda abortläkaren Diana Duprey hittas mördad. Det finns En Massa Misstänkta ety hon var en Stark Kvinna som bråkade med sina familjemedlemmar - make och 19-årig dotter - och abortmotståndare företrädda av en baptistpastor som vill att sonens 15-åriga flickvän ska trotsa sina föräldrars önskan och föda sitt barn. Det sista hade ju kunnat bli intressant. Abortläkaren som själv tycker att flickan ska göra abort, föräldrarna som håller med, flickan som låtit sig övertalas av pojkvännens högerkristna familj osv. Drama! Men gud förbjude att Hyde skulle ta någon ställning eller diskutera frågan i sin roman. Då skulle ju inte alla kunna läsa utan att bli upprörda och vi vet ju hur dumt och jobbigt det blir när folk tycker något och när boken du köpte för att mysa med började ifrågasätta etisk problematik kring känsliga frågor. Litteratur ska alltid vara mysig, gosig, okomplicerad, mjuk och varm som en filt.


Det är den här boken. Jag tycker inte om såna böcker eller ett kulturklimat där sådana böcker har ensamrätt till det offentliga mainstreamrummet.


Rekommenderas till: folk som bara läser deckare för att det aldrig är sunt att exklusivläsa en genre och för att Hyde skriver nästan-deckare på gränsen till roman och om man gillar sådant så gillar man den här. Förmodligen.


Kommentarer
Postat av: Evve

Åsa I love you! Du är tillbaka och jag har missat det, men nu lovar jag att titta in och hoppas att du skriver nya inlägg som är worth waiting for:) Puss mitt hjärta

2008-02-25 @ 19:30:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback